Auto wassen

vuile auto

Je auto wassen: het lijkt eenvoudig, maar niets is minder waar. Huis-tuin-keukentips legt je uit hoe het moet.

Spoel je auto altijd eerst helemaal af met water zodat alles een beetje losweekt. Gebruik daarna voor het schoon wassen van je auto een goede autoshampoo. Zorg dat je een zachte spons of autowas-handschoen hebt om krassen te voorkomen.

LET OP: Maak sponsbewegingen altijd in de lengte. Want draaiende bewegingen veroorzaken 'spinnenwebben' in de lak.

Was de auto van boven naar onder (maw. begin met het dak). Spoel hem na het wassen nog eens goed af. Gebruik een tuinslang zonder sproeikop om de druk van de straal laag te houden.

Maak de velgen schoon met speciale velgenreiniger. Gebruik een verfborstel of verstuiver om de reiniger goed te verdelen.

Na het wassen is het belangrijk dat je de auto droogwrijft met een zacht zeemvel. Laat je auto niet gewoon opdrogen. Er kunnen zogenaamde watervlekken ontstaan. Ze zijn lastig te verwijderen en ze kunnen zelfs schade aan de lak veroorzaken. Doe een scheut azijn in het zeemwater. Daarmee ontkalk je het water en kun je streeploos zemen zonder kalkresten achter te laten op de lak.

Om de autoruiten schoon te maken, gebruik je een glasreiniger of water met een dopje azijn. Ook hier weer altijd in de lengte wrijven.

Was je auto wat vaker in de winter. Vocht en strooizouten zijn veroorzakers van roest. Vogeluitwerpselen bevatten agressieve stoffen die lakschade kunnen veroorzaken

Interieur van de auto reinigen

 1. Stofzuigen
  Het eerste dat je moet doen is het stofzuigen van het interieur van je auto. Zonder het verwijderen van het grote vuil is het onmogelijk uw auto tot in de puntjes schoon te krijgen.
  Gebruik voor het stofzuigen en zo krachtig mogelijk model en een smal kopstuk dat goed overal bij kan.
  LET OP: gebruik nooit een borstel om lederen zetels te reinigen want zo krijg je krassen op het leer. Gebruik voor het reinigen van lederen zetels een lederreiniger. Volg de ingesloten handleiding van het produkt.
 2. Verwijder losse elementen
  Verwijder losse elementen om deze zo vlot te kunnen reinigen. Vooral het verwijderen van de voetmatjes is een noodzakelijke optie om het interieur van je auto echt schoon te krijgen.
 3. Reinig de plastieken onderdelen zoals handvaten en het dashboard.
  Wrijf de onderdelen in met een autoshampoo en laat een klein beetje indringen. Gebruik nooit overmatig veel shampoo want anders is de kans groot dat de shampoo afdruipt op onderliggende stoffen gedeelten.