Bedwantsen (wandluizen) bestrijden

bed wantsDe bedwants is een klein insect en wordt 5 tot 6 millimeter lang. Het was quasi verdwenen in West-Europa, maar wordt de laatste tijd terug alarmerend veel gesignaleerd. Het diertje leeft van bloed en dankt zijn naam aan de plaats waar hij het meeste voorkomt.

De bedwants heeft een breed en plat lichaam. Daarmee verstopt het zich makkelijk in de plooien van beddengoed en matrassen. Het diertje is vooral ’s avonds en ’s nachts actief.

De bedwants kan in principe overal prikken, maar de benen lijken favoriet. De steekwondjes hebben veel weg van muggenbulten - kleine, rode bultjes. Soms zijn rijen bultjes aanwezig; deze zijn veroorzaakt door een bedwants die gestoord werd tijdens het voeden en meerdere malen kort na elkaar geprikt heeft. De wondjes genezen over het algemeen snel; soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabd waardoor littekens ontstaan. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. In tegenstelling tot andere bloedzuigende insecten als sommige muggen en vlooien, kan de bedwants geen ziektes overbrengen.

Bedwantsen bestrijden

Was uw beddengoed en kleding op een temperatuur van 60°. Kleding en spullen die niet wasbaar zijn (matras) op hoge temperaturen moet grondig worden uitgeklopt en daarna goed worden gelucht in de buiten. Indien dit niet helpt, kunt u best een firma gespecialiseerd in ongediertebestrijding contacteren.