Bescherming tegen de zon

huis koel houden

De zomer is in aantocht of u maakt u klaar voor die langverwachte ski-vakantie ? Bereid u dan voor op een gezond zonnebad.

De zon is niet alleen aangenaam, ze laat onze huid ook vitamine D aanmaken. Vitamine D is samen met calcium goed voor sterke botten, het is goed voor de weerstand en het zou zelfs helpen diabetes te voorkomen.

Langdurige blootstelling aan uv-stralen veroorzaakt echter huidveroudering en kan leiden tot huidkanker. De laatste jaren maakt het kwaadaardige melanoom alsmaar meer slachtoffers. Breng dus niet te veel tijd in de zon door en gebruik vooral een goede zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor.

Risico’s van de zon

Ook al verbrandt u niet, de zon is gevaarlijker dan u denkt.

UV A-stralen, die zorgen voor een snelle, kortstondige bruining, bevorderen de veroudering en verslapping van de huid en kunnen bovendien de ooglens beschadigen.

UV B-stralen geven de huid een langdurige bruining, maar kunnen op korte termijn verbranding veroorzaken. Mensen met een gevoelig huidtype lopen niet alleen een grotere kans op zonnebrand, maar tevens op huidkanker. Hoe groter de dosis UV-stralen, hoe groter het risico.

UV straling is cumulatief (elke straling wordt opgeteld bij de vorige dosis straling). Vooral met jonge kinderen moet u opletten. Wie fel verbrand is geweest als kind, loopt meer risico om later huidkanker te krijgen.

Zonnecrème: welke beschermingsfactor?

Welke zonnecrème kiezen? Let allereerst op de beschermingsfactor. Controleer ook steeds op de verpakking of het om een Europese factor gaat, want producten uit de Verenigde Staten hanteren andere beschermingsfactoren.

Om de keuze van het juiste zonneproduct te vergemakkelijken; werd er vanaf 2008 binnen Europa een geharmoniseerde regeling ingevoerd.

Ten eerste moet er apart wordenvermeld of het product ook beschermd tegen UV-A straling.

Wat de UVB-beschermingsfactor betreft, de zogenaamde SPF, Sun Protection Factor, worden voortaan vier klassen erkend:

  • Lage bescherming: SPF 6-10
  • Gemiddelde bescherming: SPF 15- 20-25
  • Hoge bescherming: 30-50
  • Zeer hoge bescherming: 50+

De Sun Protection Factor (SPF) of beschermingsfactor geeft de sterkte van de uv B-filter weer. Het getal geeft aan hoeveel keer langer u ingesmeerd in de zon kunt vertoeven vooraleer u begint te verbranden: verbrandt u onbeschermd al na 5 minuten, dan zal factor 20 (gemiddelde bescherming) u 1u 40 min. beschermen (5 x 20 = 100). Op basis van de SPF worden zonneproducten ingedeeld in categorieën, gaande van "lage bescherming" bij SPF 6-10 tot "extreem hoge bescherming" bij SPF 50+.

Welke factor u nodig hebt, hangt af van uw huidtype en de omstandigheden. Mensen met een licht getinte tot donkere huid en donkerblond tot donkerbruin haar zullen bijvoorbeeld makkelijk bruinen en zelden verbranden: op het strand of tijdens zomerse buitenactiviteiten is voor hen SPF 15 tot 20 aangewezen.

Draagt het zonnebrandmiddel ook een uv A-logo, dan is de uv A-bescherming gelijk aan minstens een derde van de uv B-bescherming, zoals aanbevolen door de Europese Commissie. Houdt er echter rekening mee dat geen enkel zonnebrandmiddel 100 % van de uv-stralen kan tegenhouden. Daarom geeft huis-tuin-en keukentips u nog een aantal andere beschermingstips

Andere beschermingstips

Zoek de schaduw op tijdens de warmste momenten van de dag.

Een baseballpet of een hoed beschermt het gezicht en de oren van iedereen die het hele jaar door in de open lucht werkt of graag buiten sport.

Een hoofddeksel is een absolute must voor kaalhoofdigen die een groter gevaar lopen om op die plaats huidkanker te ontwikkelen: de hoofdhuid wordt immers niet langer beschermd door het haar.

Voor mensen met een bleke huid, die niet of bijna niet bruinen in de zon (rossig, blond haar) is beschermende kledij heel sterk aanbevolen.

Kinderen

Bij kinderen moet u er steeds van uitgaan dat ze een huidtype hebben dat niet bruint en u beschermt ze daarom met een zonneproduct met hoge of zeer hoge beschermingsfactor (SPF van minstens 30 en UVA-bescherming). Hou baby's tot 1 jaar uit de zon en stel peuters tot 3 jaar ook zo weinig mogelijk aan direct zonlicht bloot. Laat kinderen hoe dan ook een hoedje en beschermende kledij dragen en smeer ze in met zonnecrème met hoge bescherming 50+ of sun block.

Zie ook: welke zonnebril kiezen?