Bladeren opruimen

bladeren opruimen

Nu de herfst stilaan terug in het land komt zullen de bladeren aan de bomen weer een prachtig kleurenpalet vertonen... tot ze afvallen. Afgevallen bladeren in de tuin opruimen is een karwei en bovendien moet je nadien ook nog ergens met de bladeren naartoe. Huis-tuin-keukentips zet de verschillende mogelijkheden even op een rij.

Verzamelen van de bladeren

Eerst kan je de afgevallen bladeren best bij elkaar harken met een bladhark. Een duurder alternatief is een bladblazer die vooral nuttig is voor grote tuinen.

Probeer de bladeren op een mooie hoop bij elkaar te brengen, beschut tegen de wind (anders kan je opnieuw beginnen bij de eerste windstoot!). Ideaal kan je de bladeren verzamelen in een bak gemaakt van gaasdraad. Dit kan je in elk tuincentrum kopen op een rol. Rol gewoon een stukje af en maak een ronde afsluiting waarin je de bladeren kan gooien.

Waar naartoe met de bladeren?

Eens alle bladeren bij elkaar geharkt of geblazen zijn moet je ze natuurlijk ook nog wegdoen. Veel gemeenten hebben tegenwoordig een speciale groenbak die om de aantal weken wordt opgehaald. Voor grote tuinen zit die echter al snel vol. Je kan de bladeren eventueel versnipperen zodat ze minder plaats innemen.

Alternatief kan je ook een composthoop maken. De bladeren zullen afgebroken worden door bacteriën en vormen tegen de lente de ideale meststof voor je nieuwe tuin.

Mulchen wordt tegenwoordig ook meer en meer gedaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat gemulchte bladeren geen enkele negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de grond.