Brandalarm
Verschillende studies hebben bewezen dat het risico om te sterven in een huisbrand met de helft verminderd als er een werkend brandalarm in huis is. Reden genoeg om ook uw huis uit te rusten met branddetectie apparaten.
Welk brandalarm?
Er bestaan 3 types brandalarmen of rookdetectors:
- Thermische brandalarmen
De thermische brandalarmen reageren op hoge temperatuur of op een snelle temperatuurstijging. - Foto-elektrische brandalarmen
Dit type noemt men ook wel optische rookmelders. Het foto-elektrische type reageert op rook en is aan te raden, want het grootste gevaar van brand is rookvergiftiging. - Ionisatie rookmelders
Deze brandalarmen zijn niet meer in de handel te verkrijgen.
Er bestaan brandalarmen op batterij en brandalarmen op netstroom (al dan niet met reserve batterij).
Sommige systemen zijn onderling verbonden via een draadloos netwerk, waarbij in het geval van alarm alle detectoren gelijktijdig afgaan.
Waar brandalarm installeren?
De voornaamste taak van een brandalarm is de bewoners van het pand te beveiligen tijdens de slaap. De alarmen worden dus best aangebracht tussen de slaapkamers en de andere kamers. Een rookmelder plaats u dus best in het midden op het plafond in de ruimte waar de meeste kamers op uitkomen.
Daarenboven zou op elke verdieping minstens één brandalarm moeten geplaatst worden in het trappenhuis of gang. Ideaal is om de volledige vluchtweg van brandalarmen te voorzien.
Brandalarmen worden meestal op het plafond geplaatst. In kleine ruimtes kan men ze ook hoog op een muur plaatsen. Hou altijd rekening met een minimale afstand van 50 centimeter tot hoeken en 15cm tot muren. De maximale afstand tot een eventuele brandhaard is 6,5 meter. Voor grote ruimtes kunnen dus meerdere alarmen nodig zijn.
Let er bij de plaatsing op dat u ten alle tijde terug gemakkelijk aan het brandalarm kan.
Hang een rookdetector nooit te dicht bij het keukenfornuis, want dan kan hij afgaan telkens er gekookt wordt. Ook het lokaal waar de verwarmingsketel zich bevindt is geen ideale plaats omwille van mogelijk vals positieve alarmen.
Let er ook op dat het alarm ingeschakeld is nadat het is opgehangen!
Brandalarm onderhouden
Elk brandalarm, hoe goed en hoe duur het ook is, kan maar correct werken mits het goed onderhouden wordt. Lees de instructies die bij het brandalarm geleverd worden! Hier staat belangrijke informatie in over jouw specifiek model.
De meeste alarmen werken op een standaard batterij. Batterijen moeten uiteraard regelmatig vervangen worden. De meeste brandalarmen maken een irritant piepgeluid als de batterijspanning te laag wordt. Helaas gebeurt dit vaak 's nachts omwille van de dalende temperatuur. De eigenaar wordt uit zijn slaap gehaald en haalt de batterij eruit om verder te kunnen slapen. Vaak wordt er dan niet meer aan gedacht een nieuwe batterij te plaatsen wat het alarm overbodig maakt. Maak er daarom een gewoonte van om éénmaal per jaar op een vaste dag (bijvoorbeeld bij de overgang naar winter- of zomeruur of op een feestdag) de batterijen van het brandalarm te vervangen.
Er bestaan ook brandalarmen die werken op netstroom en die dan ook vaak een reserve batterij hebben voor het geval de stroom uitvalt.
Nog andere rookmelders hebben speciale lithium batterijen die tot 10 jaar meegaan.
Welk type u zich ook aanschaft, het is altijd een goed idee om minstens éénmaal per maand het alarm te testen. De meeste toestellen beschikken over een testknop.
Lees meer over brandpreventie.