Brandpreventie in uw woning

brand in huisBij meer dan 60% van de woningbranden zijn de bewoners zelf de veroorzakers.
Door het nemen van enkele simpele voorzorgsmaatregelen kunt u ervoor zorgen dat uw huis beter beschermd is tegen brand. Huis-tuin-en keukentips heeft daarom enkele brandweerkorpsen in Vlaanderen en Nederland om wat tips gevraagd.

Woning brandveilig maken

 • Tenminste één rookmelder per verdieping in huis is aan te bevelen. Een rookmelder plaats u best in het midden op het plafond in de ruimte waar de meeste kamers op uitkomen. Lees meer over rookmelders in het artikel over brandalarm.
 • Bewaar je sleutels op een vaste plek, zodat je snel de geschikte deur kunt openen om te ontsnappen
 • Laat de tv en computer niet op stand-by stand staan. Ook adapters van oplaadbare apparaten direct uit het stopcontact halen na het opladen om oververhitting te voorkomen. Dit geldt voor alle elektrische apparatuur in huis. Zelfs een koffiezetapparaat in stand-by stand, kan brand veroorzaken.
 • Zorg voor vrije vluchtwegen. In portiekwoningen is het trappenhuis de belangrijkste uitweg bij brand. Houd daarom het trappenhuis vrij van obstakels, zoals fietsen en vuilniszakken. Deze obstakels worden onzichtbaar, als er rook in het trappenhuis hangt.
 • Rook nooit in bed. Gooi nooit een asbak leeg in de prullenbak voordat u zeker weet dat alle sigarettten/sigaren uit zijn. De sigaret/sigaar kan nog smeulen en brand veroorzaken.

Wilt u weten of uw woning brandveilig is? Doe dan deze kwis.

Keukenbrand

Maar liefst 1/3 van de woningbranden ontstaan in de keuken.

Blus een vlam in de pan nooit met water, dat geeft een steekvlam. Wanneer de vlam in de pan slaat, zorg dan dat u de hittebron uitzet, een passend deksel op de pan doet en de afzuigkap uitschakelt.

Schoorsteenbrand

Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen door een erkend schoorsteenvegersbedrijf om een schoorsteenbrand te voorkomen. Bel bij een schoorsteenbrand altijd zo snel mogelijk de brandweer.

Veilige feestdagen

Kerst- en nieuw is een heel leuke periode met heerlijk eten, feestjes, kerstverlichting en plezier met familie en vrienden. Kerst- en nieuw is daarentegen ook de periode met de meeste brandongevallen in het jaar. Lees daarom zeker onderstaande tips grondig door zodat u een veilig eindejaar tegemoetgaat.

Fondue en gourmet

 • Vul nooit uw spiritusbrander in de nabijheid van een vlam (kaars, theelichtje...). Een spiritusvlam is nagenoeg onzichtbaar; deze kan nog volop branden terwijl u denkt dat de vlam uit is. Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld en doe dit niet aan tafel.
 • Bij fondue kan de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel op tafel om snel te kunnen reageren. Ook een blusdeken is een geode oplossing. Zorg dat het fonduestel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad staat. Hierdoor voorkomt u dat de tafel te heet wordt.

Kerstversiering

 • Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en andere warm wordende apparaten.
 • Koop moeilijk brandbaar versieringsmateriaal, dit beperkt het risico op brand.
 • Een kunststof kerstboom brandt minder snel dan een echte boom.
 • Schakel de feestverlichting uit als u weggaat of gaat slapen.

Gaslucht

Wanneer je een gaslucht in huis ruikt, waarschuw dan meteen de brandweer of het gasbedrijf. Blijf in dat geval van elektrische schakelaars af en gebruik geen aanstekers of lucifers. Een heel klein vonkje kan al een explosie veroorzaken (door gasophoping).