Hoe bak je een cake?

cake bakken

De eerste cake die ik bakte voor mijn kinderen was één groot avontuur. Ik moest tweemaal herbeginnen, maar toen de cake uit de oven rolde, was ik de grote heldin van mijn kinderen. Om het jullie makkelijk te maken (ik ben intussen een ervaringsdeskundige geworden), somt huis-tuin-keukentips hier alles op wat je moet weten om een heerlijke cake te bakken.

Bereid je voor

Lees eerst de ingrediëntenlijst en de instructies voor je begint. Het is belangrijk dat je alle ingrediënten bij elkaar hebt. Je wilt niet halverwege nog naar de supermarkt moeten rennen. Het eindresultaat kan mislukken als je een belangrijk ingrediënt weg laat.

Wat heb je nodig?

 • 4 eieren
 • 200g suiker
 • 200g zelfrijzende bloem
 • 140g boter
 • 1 pakje vanillesuiker
 • een oven
 • een bakblik (28 centimeter is de meest voorkomende en makkelijkste maat)

Zet alle ingrediënten op kamertemperatuur, behalve als het recept anders voorschrijft.

Bereid je bakblik voor

Smeer het blik aan de binnenzijde in om aanbakken te voorkomen. Gebruik een halve eetlepel boter of olie en wrijf de binnenkant van het blik in. Strooi er vervolgens een eetlepel of twee bloem overheen. Doe dit ook aan de zijkanten aan de binnenkant. Door het aanbrengen van de bloem komt de cake makkelijk los na het bakken.

Bereidingswijze

 1. Meet en weeg de ingrediënten zo accuraat mogelijk af en en voeg ze in de voorgeschreven volgorde
 2. Smelt de boter
 3. Voeg de suiker toe. Meng de suiker met de boter tot een wit geheel. De suiker verbindt zich vlot met de boter.
 4. Voeg de eitjes toe
 5. Voeg de bloem toe en meng alles tot een mooi en glad geheel.
 6. Doe het cake mengsel in de vorm.
 7. Verhit de oven voor tot 160°
 8. Zet de cake in de oven
 9. Bak de cake 55 tot 60 minuten in de oven.
 10. Om te zien of de cake na deze tijd helemaal gaar is, prik erin met een breipen of satéstokje. Als deze makkelijk loslaat zonder dat er stukjes meekomen, dan is de cake gaar en goed gebakken. Zo niet, laat je de cake nog 5 minuten bakken en probeer je opnieuw.
 11. Haal de cake uit de oven en laat hem 20 tot 30 minuten afkoelen.

Tips

Vermijd het de deur tijdens het bakken open te doen, want dan ontsnapt de hitte en zal de cake niet gelijkmatig bakken. Als je een lampje hebt in de oven, doe die dan aan zodat je door het ovenraam naar binnen kunt kijken.