Dampkap reinigen

dampkap reinigen

Niets nuttiger in uw keuken om vervelende geurtjes te vermijden dan een dampkap, maar aan de andere kant is er ook geen toestel in uw keuken dat sneller vuil wordt dan uw dampkap. Huis-tuin-en keukentips vertelt u hoe uw dampkap het beste onderhoudt.

Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je dampkap hoe moeilijker het wordt om deze te reinigen owv het langdurige aankoeken van het vet. Maak uw dampkap daarom minstens om de twee weken schoon en u zal zien dat dit snel en efficient kan. Zo reinigt u de verschillende onderdelen:

Dampkap rooster

  1. Week het rooster in water waarin je een vaatwastablet oplost of in een sopje met warm water en soda.
  2. Beschik je over een vaatwasmachine dan kun je het rooster daar uiteraard ook in wassen.
  3. Is het vuil echt hardnekkig aangekoekt, laat dan gedurende enkele uren een pannetje met water en citroensap koken op het fornuis, terwijl je de dampkap aanzet. De waterdamp die door het koken vrijkomt zal het hardnekkige vuil losweken en het achteraf makkelijker laten verwijderen.
  4. Spuit na het reinigen je dampkap rooster in met een siliconenspray. Deze spray zal er voor zorgen dat het vet zich minder snel hecht aan het rooster.

Filters dampkap

Vetfilter

Vervang of reinig op regelmatige basis de filter van je afzuigkap. Na enkele maanden heeft deze zo veel vet opgeslorpt dat hij niet meer behoorlijk functioneert. Sommige dampkappen zijn uitgerust met een meld-lampje zodat u weet wanneer u de filters moet reinigen of vervangen. Beschikt uw dampkap niet over zo’n lampje dan raden we aan uw vetfilter om de 2 maanden te reinigen.

De filters kunnen perfect gereinigd worden in de vaatwasser.

Indien u ze met de hand wast, laat u ze best een half uurtje in warm water met afwasmiddel weken. Schrob ze af en spoel grondig af. Droog de filters goed af vooraleer ze terug te plaatsen.

Koolstoffilter

De koolstoffilter is niet afwasbaar en moet dan ook regelmatig worden vervangen. We raden aan de koolstoffilter om de 3 maanden te vervangen.

Een vuile koolstoffilter is niet belastend voor het milieu en mag bij het gewone huisafval worden meegegeven. De referentie van de koolstoffilter die in uw dampkap past, staat aangegeven op het toestelplaatje. Noteer ergens duidelijk de datum waarop u de filters heeft vervangen. Beter nog is dat u in uw agenda de datum reeds vermeldt wanneer u de filters moet vervangen.

Buitenkant van de dampkap

De meeste dampkappen zijn gemaakt van aluminium en rvs, gebruik dan ook een staalreiniger of een ontvettend product om de afzuigkap te reinigen.