Ei koken

ei kokenEen ei koken, lijkt erg simpel, maar hoe dikwijls krijgt u uw ei net te licht of net te hard gekookt opgediend? Geen nood na het lezen van onderstaande tips, krijgt u voortaan het perfect ei voorgeschoteld.

Om te voorkomen dat eieren tijdens het koken barsten, haalt u uw ei best een half uur op voorhand uit de koelkast en laat het opwarmen op kamertemperatuur uit de koelkast.

Vervolgens brengt u het water aan de kook en voegt een grote snuif zout toe. Zout voorkomt dat het ei leegloopt als het barst. Door het zout in het water snelt het eiwit sneller en wordt de barst in de schaal gedicht.

Leg het ei in een soeplepel en laat het ei zachtjes in het water zakken.

Wat betreft het aantal minuten dat men het ei moet laten koken, zit het zo:

  • 3 minuten om een heel zacht gekookt ei te bekomen
  • 4 minuten voor een zacht gekookt ei
  • 6 minuten voor een tussen de zacht en hard gekookt ei
  • 9-10 minuten voor hard gekookt ei.

Gepocheerd ei

Voor een perfect gepocheerd ei voegt u vooral geen zout toe aan het water, want zout hindert het stollen van het eiwit. In plaats van zout, voegt u er een scheut witte azijn aan toe. Breng het water aan de kook, maar laat het eens het kookt, verder koken op een laag vuurtje. Breek het ei in een kopje (let op dat de dooier niet breekt Roer vervolgens in het kokende water, laat het kopje zakken in het water (houd het oortje van de kop boven water zodat u zich niet verbrandt en laat dan het ei voorzichtig in het water glijden). Een ei pocheren duurt drie tot vier minuten. Neem vervolgens heel voorzichtig het ei uit het water met een soeplepel of schuimspaan.

Smakelijk!