Energieleveranciers

energieleverancier

Schrikt u ook regelmatig van uw energiefactuur ? Dan is het hoog tijd om eens te kijken of u niet beter elders een kijkje kunt gaan nemen voor uw aardgas, mazout en elektriciteit.

Er zijn heel wat 'vergelijk'-websites in België en Nederland waar u in een oogopslag de beste optie voor uzelf terugvindt. Het enige wat u nodig heeft is uw laatste energiefactuur met uw jaarlijks verbruik en de websites doen al de rest.

Huis-tuin-keukentips zet de beste vergelijk-websites voor u op een rij.

België

De VREG is de Vlaamse regulator voor de electriciteits- en gasmarkt. Op hun website ontdek je in een oogopslag waar je de beste koop kunt doen naargelang uw verbruik voor electriciteit of aardgas.

Op aanbieders.be kun je naast energieprijzen nog tal van andere abonnementen (zoals kabel en GSM) met mekaar vergelijken.

Nederland

Hier vind je heel erg snel wie voor jou de goedkoopste oplossing biedt.

Vaste of geïndexeerde prijs?

Als u een contract sluit met een energieleverancier zal een uit te zoeken kwestie gaan over de prijsberekening.

Kiest u voor een vaste prijs, dan betaalt u meer voor de zekerheid dat de prijs gedurende de looptijd van het contract niet zal stijgen. Heel wat mensen hebben zich bijvoorbeeld in 2008 mispakt aan die vaste prijzen. Na een hausse van de gas-en elektriciteitsprijs kwam er een aanzienlijke daling. En die hebben de mensen met een vaste prijs natuurlijk aan zich voorbij zien gaan.

Het alternatief is een variabele prijs. Dat betekent dat uw leverancier de prijs per kilowattuur (kWh) voor aardgas of elektriciteit maandelijks kan aanpassen aan dalingen, maar ook aan stijgingen. De leverancier gebruikt daarvoor een gemiddelde van de zogenoemde indexatieparameters van de aflopen maand.

Een andere mogelijkheid is de semi-variabele prijs. Die rekent geen prijsschommelingen door op de energiekosten, maar wel veranderingen in de nettarieven en heffingen. Aangezien het precies die component is die de voorbije jaren fors is gestegen, doet u meestal een slechte zaak met dit tarief.

Gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier?

Het is perfect mogelijk om gas en elektriciteit bij een verschillende leverancier aan te kopen. Echter zeer weinig Belgen en Nederlanders doen dit. En dat is jammer, want door te shoppen kunt u de twee voordeligste tarieven in de markt uitkiezen en zo per jaar flink wat uitsparen. Bovendien geven de meeste leveranciers een korting (tussen 10 en 15 euro) voor wie per domiciliëring betaalt. Die kunt u niet cumuleren voor aardgas en elektriciteit wanneer u bij dezelfde leverancier zit, maar als u de twee scheidt natuurlijk wel.