Aangetast gazon door wormen
Komen de zoden van je gras los te liggen en kleurt het geel op verschillende plaatsen? De kans is groot dat de ondergrond van je gazon is aangetast door engerlingen.
Engerlingen zijn worteletende larven van bepaalde bladsprietkevers, zoals de meikever (Melolontha melolontha), de rozenkever (Phyllopertha horticola), de junikever (Amphimallon solstitialis) en de Sallandkever (Hoplia philanthus). De larven zijn dik, C-vormig en kunnen afhankelijk van de soort 1,5 tot 4 cm lang worden.
De schade is het grootst op zandgrond, waar de groei van gras meestal minder is. De schade zie je pas in de herfst als de larven op hun grootst zijn, maar soms ook in een zachte winter.
Engerlingen bestrijden.
Geef het gazon voldoende water en mest om ervoor te zorgen dat de conditie zo goed mogelijk is. Verticuteer het gazon tegen mos.
Het beschadigde gras herstelt u door opnieuw gras te zaaien.
Een chemisch bestrijdingsmiddel tegen engerlingen bestaat niet met uitzondering van chloorpyrifos.
Insectenparasiterende aaltjes (Heterorhabditis bacteriophora) zijn de enige gekende natuurlijke bestrijding tegen bepaalde soorten engerlingen (werkt niet tegen engerlingen van de meikever).
Deze aaltjes kunt u kopen bij de betere tuincentra en zijn eenvoudig te gebruiken. U lost ze op in water en verdeelt ze over de bruine plekken in uw gazon. De aaltjes dringen binnen bij de engerlingen waar ze zich vermenigvuldigen. De engerlingen sterven af na 2-4 dagen.
Na 6 weken zouden de engerlingen moeten zijn afgestorven.
De aaltjes behandeling doet u best vanaf half juli tot september als de keverlarven zich vlak onder de graszode bevinden. Let op dat de bodemtemperatuur mag niet daalt onder de 12°C want ander sterven de aaltjes af.
Ook regelmatig beregenen is een must.