Fietsonderhoud

fietsonderhoud

Je fiets onderhouden kost weinig moeite, je fiets blijft soepel rijden, de slijtage is minder en hij blijft er goed uitzien, maar bovenal je fiets blijft veilig.

Huis-tuin-keukentips geeft hieronder een aantal richtlijnen. Houdt er rekening mee dat een mountainbike meer onderhoud vergt dan bv. een koersfiets waarmee je alleen in de zomer mee fietst of je gewone fiets voor een ritje naar de bakker.

  1. Een regelmatige schoonmaakbeurt voorkomt roest en vuilophoping tussen de verschillende onderdelen van de fiets.
  2. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent in het donker door plaatsing van reflectoren en te zorgen voor een goede verlichting (neem steeds reservelampjes en -batterijen mee als je ’s avonds gaat fietsen).
  3. Hou de banden goed op spanning om minder weerstand te ondervinden bij het rijden. Een band met de juiste spanning slijt minder en vermindert het risico dat steentjes of glassplinters zich tussen het profiel van de band nestelen. De juiste spanning kun je aflezen af op de zijkant van je buitenband.
  4. Smeer en controleer de ketting regelmatig. Schakelen verloopt makkelijker met een schone ketting.
  5. Controleer regelmatig de remblokjes en -kabels op slijtage. Remkabels die rafelen of roest vertonen, moeten worden vervangen. Dat is ook het geval als het remmen stroef gaat en je heel hard moet knijpen om effect te hebben.
  6. Ga minstens eenmaal per jaar langs bij de fietsenmaker om je fiets te laten controleren.
  7. Neem steeds een reparatiekit mee voor onverwachte defecten met daarin een reserve binnenband, lampjes, batterijen en uiteraard een fietspomp

Na het fietsen

Fiets schoonmaken wanneer je fiets erg smerig is geworden. Wacht niet te lang met het schoonmaken, omdat opgedroogd vuil een stuk moeilijker te verwijderen is.

Het beste kan je na elke twee, drie ritten de fietsketting even met een doek na lopen. Veeg met een doek het vuil voorzichtig van de ketting. Zorg er wel voor dat je het vuil niet tussen de schakels wrijft. Smeer je ketting éénmaal per maand.

Ga regelmatig na of alle bouten en moeren nog vastzitten. Vervang roestige exemplaren. Gebruik vaseline om roestvorming tegen te gaan. Gebruik eventueel roestvrije stalen bouten en moeren.