Gras Maaien

grasmaaier

Tussen maart en oktober schieten de graszoden weer op gang. Regelmatig maaien is dan ook noodzakelijk.

Waarom maaien?

Gras moet regelmatig gemaaid worden. In de lente wekelijks, tijdens de zomermaanden om de twee weken en op het einde van de zomer terug elke week.

Maaien is erg belangrijk voor het bevorderen van de groei van fijnere grassoorten en de vorming van een stevig en dik grastapijt. Door regelmatig te maaien krijg je een mooie dichte grasmat waarin onkruid en mos geen kans krijgen. Bij lang gras komt er immers minder licht door, waardoor de grasmat dunner wordt.

Wanneer en hoe vaak?

Grasmaaien gebeurt van maart tot oktober. Zodra het gras sneller begint te groeien moet het vaker worden gemaaid: In de lente wekelijks, tijdens de zomermaanden om de twee weken en op het einde van de zomer terug elke week.
De frequentie hangt ook af van de grassoort: een siergazon moet vaker gemaaid worden dan een speelgazon.

Hoogte

Gras mag je niet te kort maaien. Zo vermijd je dat de graszoden te snel verslijten. Bovendien is te kort gemaaid gras meer vatbaar voor droogte. Droogte zorgt voor kale plekken en vervolgens voor onkruid en mos als gevolg.
Voor gras is het veel beter om regelmatig telkens alleen de toppen af te maaien, in plaats van het iedere keer zeer kort te maaien.
De meeste grassoorten worden het best afgemaaid op 3 tot 4 cm. Zeker in het voorjaar mag je niet korter maaien, omdat de grasplantjes dan nieuwe wortels en scheuten ontwikkelen.

Heb je een nieuw gezaaid gazon dan maai je het de eerste keer pas af als het gras 10cm hoog is. Zet voor de laatste maaibeurt van het jaar (in oktober) de messen wat hoger (5 à 6cm), zodat het gazon energie kan opslaan om de winter vlot door te komen.

Droog of nat weer?

Maaien doe je het best bij droog weer, want bij nat weer klit het gemaaide gras heel snel samen tot klitten en verstopt het je grasmachine.

Maaipatronen

Maai in evenwijdige, rechte banen voor een mooi visueel effect. Bij de volgende maaibeurt begin je best loodrecht op de laatste maairichting. Zo blijft het oppervlak van het gazon vlak en houd je onkruid en ongewenste grassoorten beter onder controle en ziet je gazon er iedere keer anders uit.

Gerelateerde artikels

Gazon Verluchten en Verticuteren

Grasmaaisel Mulchen

Kale plekken in het gazon verwijderen