Hoofdluizen

luisHoofdluizen zijn parasieten die leven van bloed. Ze hebben een grijsbruine of roodbruine kleur en kunnen tot ongeveer 3 mm groot worden. Luizeneieren, ook wel neten genoemd, zijn witte puntjes die je terugvind op de hoofdhuid. Ze lijken een beetje op roos: het zijn grijswitte korreltjes of puntjes in het haar. Het verschil is dat roos los zit, terwijl luizeneitjes vastgeplakt zitten aan het haar. Hoofdluizen prikken gaatjes in de hoofdhuid en zuigen daardoor bloed hetgeen een enorme jeuk veroorzaakt. Ze voeden zich een vijftal keren per dag met bloed. Zonder bloed kunnen ze maximum 1 à 2 dagen overleven.

Oorzaken

Besmetting met hoofdluis vindt plaats door lichamelijk contact, via kleding, knuffeldieren (speelgoed, geen echte dieren), bioscoopstoelen en beddengoed.

Hoe behandelen?

 1. Iedere dag met een netenkam het nog natte net gewassen haar uitkammen boven een wit stuk papier. De kam achteraf goed ontsmetten met alcohol. De natkammethode werkt als volgt:
  • Was het haar met gewone shampoo boven de wasbak.
  • Kam het haar van achter naar voor met een netenkam tegen de schedelhuid aan.
  • Start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor, van links naar rechts en van rechts naar links. Zorg ervoor dat de kam altijd in contact komt met de hoofdhuid, want de luizen nestelen zich zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid.
  • Kijk goed achter de oren en in de neklijn. Warme en vochtige plaatsen bieden luizen de beste overlevingskansen.
  • Veeg na elke kambeweging de luizenkam af aan een stuk keukenpapier.
  • Spoel het haar grondig.
 2. Alle kleding en beddengoed wassen (kookwas aan minimum 60°!)
 3. Dingen die u niet kunt wassen (bijvoorbeeld grote knuffel) plaatst u minstens 48 uur in een goed dichtgebonden plastic zak of 24 uur in een diepvriezer.
 4. Mocht bovenstaande niet helpen dan kunt u best overschakelen op geneesmiddelen. Voor de behandeling van hoofd- en schaamluis bestaan diverse werkzame stoffen: Malathion, Permetrine en Dimeticon (sterkste middel). Deze zijn onder diverse productnamen verkrijgbaar bij uw apotheker of drogist. Deze middelen zijn werkzaam tegen luizen en neten. Zorg er voor dat u nauwgezet de gebruiksaanwijzing opvolgt.
  Let op! Voor baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen raadpleegt u altijd eerst een arts vooraleer over te schakelen op geneesmiddelen.

Hoe voorkomen?

Hoofdluizen kun je krijgen door lichamelijk contact, contact met kleding en beddengoed.

 • Elk lichamelijk contact vermijden met iemand die hoofdluis heeft
 • Plaats de jassen van de kinderen op school in een aparte plastic tas (of luizencape/luizennet) aan de kapstok of hang ze minstens 25 cm uit mekaar, want luizen kunnen niet springen.
 • Wissel nooit kleren uit zoals bijvoorbeeld een muts of sjaal.
 • Vloerbedekking en (auto)meubels grondig stofzuigen. Gooi de stofzak achteraf weg.
 • Gebruik nooit elkaars kam of borstel