Huis afkoelen

huis koel houden

U heeft het vast al meegemaakt: 's avonds koelt het buiten heerlijk af na een hete zomerdag, maar als u dan wilt gaan slapen, merkt u dat het binnen in huis bloedheet is. Wat u ook probeert, het duurt meestal tot een gat in de nacht vooraleer u een beetje koelte in uw slaapkamer heeft gebracht.

Hoe maak je van je huis een oase van koelte? Huis-tuin-keukentips zet de voornaamste tips op een rij:

  1. Houdt op warme dagen de ramen en deuren gesloten tot laat in de namiddag als het begint af te koelen. Op deze manier houdt u de warme buitenlucht uit uw huis.
  2. Heeft u zonwering? Laat ze dan tijdig zakken, van zodra de eerste straal zon verschijnt. 's Nachts mogen de ramen wagenwijd open zodat uw huis tegen de ochtend heerlijk koel is (vergeet ze uiteraard niet dadelijk te sluiten om de warmte buiten te houden).
  3. Hou de gordijnen dicht op de warmste uren van de dag.
  4. Een ventilator koelt de lucht niet af, maar verplaatst gewoon de lucht. De wind geeft een verkoelend effect, maar koelt je woning niet af.
  5. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten op warme dagen. Computers, DVD-spelers en dergelijke produceren warmte en zorgen er dus voor dat uw huis sneller opwarmt.
  6. Mocht dit allemaal niet werken, kunt u alsnog overwegen om een airconditioning te nemen.