Middeltjes tegen een kater

middeltjes tegen een kater

Kent u dat gevoel: fijn uit eten, paar glaasjes wijn, amarettootje om af te sluiten en ’s morgens een kater om U tegen te zeggen? Hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, dorst en draaierigheid zijn de meest voorkomende symptomen. Hoe komt dit en wat kunt u er aan doen.

Oorzaken kater

Alcohol wordt zeer snel in het bloed opgenomen en de lever kan maar een kleine hoeveelheid verwerken. Als je dus wat meer drinkt dan normaal kan de lever dit niet aan en wordt de alcohol niet snel genoeg afgebroken.

Alcohol heeft een deshydraterend effect. Normaal gezien maakt het lichaam een antidiuretisch hormoon aan, maar alcohol heeft hierop een remmende werking waardoor de productie van urine toeneemt. Dit veroorzaakt uitdroging in je lichaam, wat leidt tot typische verschijnselen als hoofdpijn (de vloeistofdruk in je hersenen neemt af), droge mond en nadorst. Daarenboven irriteert alcohol het maagslijmvlies, waardoor je misselijk wordt, het verlaagt het de bloedsuikerspiegel en maakt het de bloedvaten in het hoofd nauwer wat hoofdpijn veroorzaakt.

Kater voorkomen

De beste preventie is uiteraard je drinkgedrag matigen. Ben je van plan een Bob aan te stellen en je eens goed te laten gaan dan best:

  1. Een aantal glazen water drinken voor je vertrekt en een pilletje Ibuprofen (bv. Nurofen) te nemen voor je met alcohol begint.
  2. Het beste om een kater te vermijden is te eten voor je drinkt (de zogenaamde fond) en elk glas alcohol af te wisselen met een glas water.

Kater bestrijden

  1. Drink zeker geen koffie of andere cafeïne-houdende dranken, want deze hebben een diuretische (vochtafdrijvende) werking en versterken je kater.
  2. Al vloeit alcohol rijkelijk, wie de kater wil vermijden, smeert maar beter honing of siroop op een toast. De fructose, kalium en natrium in deze producten helpen de alcohol af te breken.
  3. Het eten van chips of iets anders dat sterk gezouten is, helpt ook in veel gevallen. Zout houdt nl. vocht vast.
  4. Maak een flinke wandeling in de frisse buitenlucht en drink veel water.
  5. Een rauw ei in een glas opdrinken zou ook helpen. Eieren bevatten nl. het aminozuur cysteïne en dit zou volgens sommige studies uit de Verenigde Staten een goede remedie zijn tegen een kater.

De beste remedie volgens de Belgische brouwers is echter nog steeds: "Een bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand". smiley