Lekke band vervangen

platte band vervangen

Heeft u het al eens meegemaakt: 's Morgens kinderen moeten naar school en u moet op tijd in Amsterdam of Brussel zijn voor die belangrijke vergadering? Kinderen eindelijk aangekleed, u vertrekt en na een paar kilometer opeens een lekke band...

U kunt de wegenwacht bellen of u kunt de held van uw kinderen worden door zelf uw band te vervangen. Hoe gaat u te werk:

 1. Schakel uw 4 richtingaanwijzers aan
 2. Parkeer uw wagen op een zo veilig mogelijke plaats aan de kant van de weg of een parking. Nooit uw band vervangen op de pechstrook van een snelweg !
 3. Parkeer uw wagen op een vaste en stevige ondergrond en zet uw handrem op en zet de wagen in versnelling zodat hij zeker niet kan wegrollen.
 4. laat uw passagiers uitstappen en plaatsnemen op een veilige plaats.
 5. Doe uw fluovestje aan opdat andere weggebruikers u duidelijk kunnen zien.
 6. Neem de volgende dingen uit uw wagen
  • Krik
  • Reservewiel
  • Wielmoerssleutel
  • Schroevendraaier
 7. Verwijder de plastic wieldop indien aanwezig.
 8. Gebruik een wielmoersleutel of kruissleutel om de wielbouten los te maken. Draai ze niet volledig los, maar gewoon totdat u ze later handmatig kunt losschroeven.
 9. Lees de handleiding van uw krik en krik de auto op de correcte manier omhoog tot de lekke band ongeveer 10 à 15 cm cm boven de grond hangt
 10. Draai de wielbouten volledig los en haal ze van de band
 11. Haal de lekke band van de as en plaats het het reservewiel.
 12. Schroef de wielbouten terug vast met de hand
 13. Draai de wielbouten stevig vast met de wielmoersleutel, maar doe het steeds in de volgorde van een kruis (steeds de wielbout tegenover de wielbout die je net hebt vastgedraaid, vastschroeven) en doe ze om beurten iets strakker.
 14. Krik de wagen terug naar beneden op zijn vier wielen en verwijder de krik
 15. Draai de wielbouten opnieuw in kruiselingse orde stevig vast
 16. Ruim je spullen op.