Maagzuur

maagzuur

Maagzuur of zuuroprispingen kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen grijpen onmiddellijk naar medicijnen, maar is dat altijd noodzakelijk? Huis-tuin-Keukentips zet de belangrijkste alternatieven om uw klachten te verminderen (zonder medicijnen) even op een rij:

  1. Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. U krijgt sneller last van brandend maagzuur als uw maag erg vol zit of als u erg vet eet. Een vette maaltijd is moeilijker om te verteren en vereist meer maagsap, hetgeen dan ook sneller terugstroomt in uw slokdarm.Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. U krijgt sneller last van brandend maagzuur als uw maag erg vol zit of als u erg vet eet. Een vette maaltijd is moeilijker om te verteren en vereist meer maagsap, hetgeen dan ook sneller terugstroomt in uw slokdarm.
  2. Neem je tijd en kauw je eten. De meeste mensen hebben de neiging om te snel te eten. Het is ecther veel beter je tijd te nemen en langzaam te kauwen.
  3. Ga na het eten niet meteen liggen. Als u met een volle maag gaat liggen, kan de inhoud van de maag makkelijker terugstromen in de slokdarm.
  4. Constipatie vermijden. Bij verstopping is de druk in de buik groter, waardoor er sneller maagsap in de slokdarm kan komen. Om constipatie te voorkomen kunt u best vezelrijk eten, genoeg bewegen en veel water drinken.
  5. De volgende voedingsmiddelen verhogen het risico op maagzuur : alcohol, pepermunt, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken (Cola, Limonade) en zuur vruchtensap van citroen en sinaasappelen.
  6. Stop met roken. Roken verslapt het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag.
  7. Borst hoger dan buik tijdens het slapen. Zorg ervoor dat dat je borst in een hogere positie verkeert dan je buik tijdens het slapen. Dit doe je door bijvoorbeeld meerdere kussens te gebruiken ter ondersteuning van je hoofd of door je een ziekenhuisbed aan te schaffen.