Mollen Verjagen

mol wegjagenMollen zijn erg nuttige dieren die heel wat schadelijke insecten weghouden in je tuin, enige nadeel zijn de molshopen. Om een mol op een dier- en milieuvriendelijke manier uit je tuin verjagen (wist u trouwens dat de mol een beschermde diersoort is in sommige landen in Europa?), dus zonder klemmen of vergif, dan hebben wij enkele alternatieve methodes voor u.

1. Lawaai

Mollen schijnen een hekel te hebben aan het fluitende geluid dat de wind in lege flessen maakt. Je kan een fles waaruit je de bodem hebt geknipt in de mollengang steken tot de hals net boven de grond uitsteekt. De fluittoon veroorzaakt door de wind in de fles is erg pijnlijk voor het gehoor van de mol en zal hem dan ook verjagen.

2. Geur

Mollen kunnen niet tegen felle geuren. In tuincentra en doe-het-zelfzaken zijn sterk geurende producten te koop. Dit verspreidt gedurende zes tot acht weken voldoende geur om de mol te verjagen. Deze methode moet u direct toepassen als de eerste molshopen zichtbaar worden. Zodra de mol meerdere gangen heeft gegraven neemt het effect van de afschrikactie af. De geur verspreidt zich dan over zoveel meters gang dat de geur teveel verdunt.

3. Mollenvangkooi

Met een mollenvangkooi kan je proberen de mol levend te vangen om hem op een open plek weer los te laten. Let wel op voor zijn vlijmscherpe tandjes! De meeste kans op succes heeft u als u de kooi in een loopgang plaatst die recent werd gebruikt. De mol wordt gevangen als hij tegen een klepje aanloopt zodat er achter hem een deurtje dicht slaat.

Controleer de kooi ook regelmatig, want een mol kan niet lang zonder voedsel overleven.

4. Mollengaas

De meest doeltreffende, maar wel bewerkelijke, methode om mollen te weren is het ingraven van mollengaas. Dat is metaalgaas dat u verticaal in de bodem rondom uw tuin plaatst. Het gaas steekt 5 cm boven de grond uit en reikt tot minstens 70 cm diepte, of tot het grondwater. Onderin is het net horizontaal omgebogen, om naar beneden gravende mollen tegen te houden.