Mos bestrijden

mos bestrijdenMos is erg moeilijk te verwijderen in grasvelden.

De belangrijkste oorzaken van mosgroei in een gazon zijn:

 1. Arme grond of zure grond
 2. Slechte doorlatendheid zodat het gazon met droogte te kampen heeft
 3. Schaduw
 4. Afgestorven gras en maairesten die het gras verstikken.

Ter bestrijding van mos wordt meer bestrijdingsmiddel gebruikt dan voor welke ander onkruid in grasvelden dan ook. Slechts een beperkt aantal soorten mos komen in grasvelden voor, maar voor elk type grasveld zijn er een aantal soorten mos die er voorkomen.

Hoe mos aanpakken?

 1. Gazon bekalken
  Bodems hebben de neiging van nature te verzuren. In een te zure grond kunnen de graswortels de voedingsstoffen moeizamer opnemen en er ontstaat een viltlaag in je gazon. De ideale zuurtegraad voor een gazon ligt tussen de 6 en 6.5 ph. Testmateriaal hiervoor vind je in de betere tuinwinkel. Bij te lage ph waarden moet het gazon bekalkt worden. Kalk (calciumcarbonaat) brengt de zuurtegraad van de bodem op peil, ontmoedigt mosgroei en zorgt ervoor dat het gras de voedingsstoffen weer optimaal kan opnemen. Bekalken wordt best gedaan in het najaar, in de winter of in het vroege voorjaar.
 2. Gazon regelmatig maaien
  Gras dat regelmatig gemaaid wordt, is sterker dan een gazon dat slechts sporadisch wordt afgereden. Zelfs een enkele maaibeurt op een droog moment in de winter is aan te raden om het vervelende mos de kop in te drukken.
 3. Gazon verluchten en verticuteren
  Door te verticuteren kan je mos en afgestorven gras makkelijk verwijderen. Na een verticuteerbeurt zal je gazon zich snel herpakken. De beste periode om te verticuteren is de lente, na de eerste maaibeurt.
  Om de compactheid van de bovenlaag te verminderen en de waterdoorlaatbaarheid van de bodem te verbeteren, moet je je gazon ook beluchten. Dit doe je met een gazonbeluchter of met een riek. Prik de riek om de 15 centimeter minstens 10 centimeter in de grond en wrik hem heen en weer.
 4. Gazon bemesten
  Verder kunt u uw grond ook verbeteren met een compost op basis van Kokosvezels of een andere meststof die een hoog kaliumgehalte heeft. In tegenstelling met turfcompost gaat deze uw grond niet verzuren.
 5. Bladeren verwijderen
  Let er op dat u in de herfst de afgevallen bladeren verwijdert zodat het gazon voldoende zuurstof krijgt en er zich geen mos vormt onder de bladeren. Hiervoor kan je een bladblazer gebruiken of een eenvoudige hark.