Motten in huis

motten verjagenMotten zijn vervelende beestjes. Ze brengen schade toe aan kleding, kussenslopen en textiel. Het zijn niet de motten zelf die de gaatjes maken, maar hun larven. Ze maken heel kleine gaatjes in kleding en andere stoffen De motten komen af op de wolvezels.

Kleding en textiel bestaan vaak (deels) uit wolvezels, deze vezels bestaan uit eiwitten waar de larve van leeft, hij eet het op. De larve eet je kleding op en zo ontstaan er kleine gaatjes.

Daarom zult u zien dat kleding die gefabriceerd is uit plantaardige vezels (katoen, linnen) of uit synthetische vezels niet zullen worden aangevreten door de motlarven.

De meestvoorkomende mottensoort is de kledingmot die erg houdt van donkere plekjes. De meeste kans op gaten in je kleding door mottenlarven heb je dan ook bij kleding waar wol in verwerkt zit en dat voor een langere tijd in een kast wordt opgehangen. Als de kleding niet gewassen werden, trekken ze nog sneller motten aan.

Motten weren

  1. Anti-motten-papier. Dit papier bevat een chemische stof waar de motten en hun larven verlamd van raken.
  2. Motten houden van rust, dus ik zou regelmatig alles even goed uitkloppen.
  3. Gebruik kleding en textiel regelmatig of was het met waspoeder voor u het langdurig opbergt.
  4. Verpak kleding en textiel dat u een tijd niet zult gebruiken in gesloten plastic zakken of koffers. Mocht u reeds mottenlarven hebben, verpak kleding dan en stop ze een paar dagen in de diepvries. De motteneitjes gaan hierdoor kapot.
  5. Gebruik kamfer, cederhout of zakjes lavendel om motten uit kasten te weren.

Mocht bovenstaande niet helpen dan is het verstandig om op tijd professionele bestrijding in te schakelen.