Muizen

muizen bestrijdenMuizen zijn superschattige diertjes en heel dikwijls de held in talloze boeken en Disney avonturen, maar wat te doen als ze als ongenode gasten uw eigenste woning hebben uitgezocht. De beestjes knagen er op los en uw boeken, electriciteitskabels enz. Moeten er aan geloven.

De huismuis heeft een levensduur van maximaal dertig maanden. De meeste muizen bereiken deze leeftijd echter nooit omdat ze erg veel vijanden hebben in de natuur zoals uilen, vossen, katten, hermelijnen, roofvogels enz.

In uw woning hebben ze echter weinig vijanden, met uitzondering van de huiskat.

Zijn muizen schadelijk?

De muis is een relatief kleine eter, maar een enorme schadelijke vervuiler die zich bovendien enorm snel voortplant.

Grootste en meest schadelijke vervuiler is muizen urine. Muizen laten overal hun urine achter (oa om hun territorium af te bakenen). Talrijke ziektes zoals het Hanta-virus, salmonella en het syndroom van Weill (ook wel rattenziekte of leptospirose genoemd) worden via uitwerpselen van muizen verspreid.

De muis plant zich razendsnel voort. De wijfjes werpen meerdere keren per jaar en jongen zijn al na enkele weken geslachtsrijp. Nestjes kunnen variƫren van 4 tot twaalf jongen per worp. De draagtijd is ongeveer drie weken.

Muizen bestrijden

  1. Afval vormt een schuilplaats en voedsel voor muizen. Ruim daarom alle afval onmiddellijk op
  2. Muizen komen af op voedsel. Als u last heeft van een plaag, berg dan al het eten eer goed op (goed afsluiten). Verwijder ook kruimels van de vloer, zodat de muizen niets te eten kunnen vinden.
  3. Dicht brede spleten en kieren. Indien u beschikt over een ventilatiesysteem voorzie dan een gaas in metaal.
  4. Neem een kat in huis
  5. Installeer een life trap en eens u de muis gevangen heeft, laat u ze los in de vrije natuur. Let wel op dat u deze life traps regelmatig (dagelijks) controleert, want anders sterft de muis door de stress.
  6. Je kunt bij je gemeente een muiswerende kit gaan halen. Deze verspreid wel een onaangename geur.