Lelijke Muur Camoufleren

Een lelijke muur in de tuin is erg vervelend en trekt de aandacht. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om de muur te verbergen of te camoufleren. Let er wel op dat niet alles is toegestaan indien de muur van een buurman is!

Planten

hedera muur camouflerenPlanten zijn een voor de hand liggende keuze om tegen een lelijke tuinmuur te zetten.

Men kan opteren voor planten die hoog genoeg groeien om de muur te verbergen of voor klimplanten die de muur volledig bedekken. Nog een optie zijn planten die men bovenop de muur plaatst en waarvan de takken en bladeren naar beneden hangen, voor de muur.

Klimplanten groeien zeer snel en vergen wat onderhoud en snoeiwerk. Het kan een goed idee zijn om voor klimplanten een raamwerk te voorzien: hout latjes of door gespannen draden.

Volgende planten zijn een goede optie:

 • Hedera
  De algemeen bekende klimop valt hier onder. Het is een snelle groeier die bovendien wintergroen is, hetgeen hem uitermate geschikt maakt. Hedera groeit zowel in de zon als in de schaduw. Het is een fabeltje dat klimop muren zou ontwrichten.
 • Clematis
  Groeien zeer snel en er zijn verschillende variƫteiten met mooie bloemen. De snoeiperiode valt best 3 maanden voor de bloeiperiode. De bloeiperiode is afhankelijk van de variƫteit.
 • Akebia
  Een minder bekende klimplant die eetbare vruchten kan voortbrengen die weliswaar maar door weinig mensen gesmaakt worden.
 • Rudbeckia
  Een bloem die tot een meter hoog kan groeien, dus niet erg geschikt voor hoge muren. De uitgebloeie stengels mogen ook in de winter nog gezien worden.
 • Wisteria
  Blauwe regen is geen klimplant maar een slingerplant of liaan. Blauwe regen moet ondersteund en geleid worden. De plant kan erg zwaar worden en vergt dus een stevige ondersteuning. Deze planten kunnen bijzonder groot worden en vergen aardig wat onderhoud.
 • Leiplanten
  Leiplanten groeien in het wild over de grond maar worden vaak als muurplant gebruikt. Uiteraard hebben ze dan een ondersteuning nodig: de planten worden vastgebonden meestal aan een houtwerk. Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is een bekend voorbeeld.

Muur Bekleden

Men kan een lelijke muur ook verbergen door hem te bekleden.

Houten latten kunnen een zeer mooi effect geven. Men kan de latten horizontaal of verticaal plaatsen naargelang persoonlijke voorkeur.

Een andere optie kan zijn om de muur te bepleisteren.

Een muur beschilderen kan vaak ook al voldoende zijn om een heel ander zicht erop te krijgen. Sommigen maken er zelfs echte kunstwerkjes van! Kijk hier voor inspiratie.