Veilig rijden op sneeuw

rijden in de sneeuw

Sneeuw en autorijden, geen al te beste combinatie in onze lage landen, waar er slechts enkele dagen per jaar sneeuw valt. Als de sneeuw dan valt dan zullen we het echter geweten hebben. Honderden kilometers file en slippartijen alom...

Tips om veiliger te rijden in de sneeuw

  • Maak je auto ijsvrij
    Autoruiten voor, achter en beide zijden afkrabben voor een optimale zichtbaarheid. Ook uw koplampen en achterlichten niet vergeten ! Verwarming op de warmste stand en richten op de voorruit zodat deze niet kan aanslaan.
  • Hoe vertrekken in de sneeuw?
    U vertrekt best vanuit de tweede versnelling. Dit maakt de kans op doorslippen een stuk kleiner omdat de wielen dan niet meteen te snel gaan draaien. Geef niet teveel gas en laat de koppeling langzaam los.
  • Pas je snelheid aan!
  • Houd altijd voldoende afstand.
    Op een natte of besneeuwde weg is uw remafstand aanzienlijk langer. Bij een nat wegdek is de remweg minstens twee maal zo lang. Ligt er sneeuw op de weg dan wordt de remweg nog twee keer langer en voor je het weet ben je al tientallen meters aan het glijden
  • Rij zoveel mogelijk op de rechter rijstrook
    Op de rechterrijstrook kan je altijd naar de vluchtstrook uitwijken op het moment dat het verkeer voor je opeens stilstaat.
  • Bereid je voor
    Hou er rekening mee dat de gebruikelijke rit veel langer kan duren en neem dan ook een deken en eventueel wat extra drinken en eten mee. Zorg er ook voor dat je tank vol zit. In het ergste geval kom je vast te staan in een sneeuwfile. Met een volle tank kan je je lang verwarmen.

Wat als je toch slipt?

Raak je toch in een slip, ga dan niet plots op de rem staan. In alle gevallen geldt: als de auto gaat slippen, trap dan de koppeling in en blijf steeds in de richting sturen waarheen je van plan was te gaan. Probeer een eventueel obstakel door sturen te ontwijken.

Eerst les slipcursus: kijk nooit naar het punt waartegen je denkt te gaan botsen, maar kijk naar het punt op de weg naar waar de auto wel moet gaan. Als je naar de boom kijkt zal je er onbewust ook naartoe sturen.

Is de auto niet uitgerust met ABS, ga dan nooit op de rem staan, want dan zullen de wielen blokkeren. Als je voelt dat de wielen opnieuw grip hebben, kun je voorzichtig of pompend remmen.

Hebt je wel ABS, houd het rempedaal dan volledig ingedrukt. Schrik niet als je een kloppend geluid hoort: dit is normaal wanneer het ABS-systeem ingrijpt.

Winterbanden.

's Winters zijn de rijomstandigheden bijzonder lastig: bestuurder en auto worden dan zwaar op de proef gesteld. Kou, regen, ijzel, sneeuw en gevallen herfstbladeren kunnen de autorit verstoren. Om de veiligheid te bevorderen onder deze lastige weersomstandigheden kan je kiezen voor winterbanden. Door het profiel en de speciale rubbersamenstelling zorgen winterbanden onder alle gladde omstandigheden voor sterk verbeterde grip en dus voor je veiligheid! Winterbanden hebben een aantal voordelen op normale banden:

  • Sterk verbeterde grip bij temperaturen onder de 7°C
  • Minder kans op aquaplaning door meer effectieve waterafvoer
  • Betere wegligging in bochten
  • Kortere remweg

Voor de veiligheid is het van belang dat alle banden door winterbanden worden vervangen.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen moeten worden gebruikt op paksneeuw. Reis je bijvoorbeeld naar bepaalde skioorden, dan ben je verplicht om sneeuwkettingen te monteren (controleer vóór elke reis). Leg sneeuwkettingen liever iets 'te vroeg' dan 'te laat' om. Je zal niet de eerste zijn die halverwege de helling, als de auto echt niet verder wil, moet stoppen en dan in zo'n verre-van-ideale situatie kettingen om moet gaan leggen. Na het aanbrengen zouden er idealiter zoveel mogelijk kettingen over de contactstrook van uw band moeten zitten. Gemiddeld zouden er minstens 12 kettingen over de band moeten lopen. In de meeste landen mag u met kettingen niet harder rijden dan 50 km/h. En als u dan op een sneeuw- en ijsvrij stuk weg komt, beoordeel dan of het nodig is de kettingen van de wielen te halen.

Zorg ervoor dat je sneeuwkettingen gemakkelijk te bereiken zijn. Een goede tip is om ze het laatst in de koffer te leggen, samen met andere zaken die je onderweg nodig hebt. Neem handschoenen mee en een hoofdlamp, want met koude vingers en geen licht is het geen sinecure om sneeuwkettingen rond de banden te leggen.

Voorwiel of achterwiel aandrijving

Auto's met achterwielaandrijving zijn een plezier om mee te rijden. Een nadeel is echter dat ze veel moeilijke te controleren zijn in winteromstandigheden: als de achterwielen beginnen slippen kan de auto alle kanten op slingeren. Auto's met voorwielaandrijving hebben dit veel minder. Bovendien is het vertrekken van uit stilstand en het bergop rijden op een gladde weg veel moeilijker met een achterwielaangedreven auto. Auto's met vierwielaandrijving hebben het meeste grip.

De meeste auto's hebben tegenwoordig voorwielaandrijving. Notoire uitzonderingen zijn auto's van de duurdere merken, zoals BMW, Mercedes, Porsche en de Italiaanse sportwagens.