Slecht werkende vaatwasmachine

slecht werkende vaatwas

Soms gebeurt het dat een vaatwasmachine of afwasmachine die voorheen goed werkte er plots niet meer in slaagt om de afwas schoon te krijgen: het bestek, de borden en de pannen vertonen nog etensresten na een wasbeurt. Als alles ervoor wel goed schoon was, is er duidelijk een probleem.

Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen. De meestvoorkomende zijn:

 • Onvoldoende of verkeerde producten
  Een afwasmachine kan maar optimaal werken als er voldoende afwasprodukt, spoelglans en zouten aanwezig zijn. Er bestaan 3 in 1 tabletten die beweren dezelfde resultaten te geven als aparte producten, maar de ervaring leert dat dit niet altijd het geval is.
 • Slecht werkende sproeiers
  Een vaak voorkomend probleem is dat voedselresten de sproeikoppen verstoppen. Dit heeft tot gevolg dat er geen water meer uit de koppen komt en dat de sproeiers niet meer optimaal ronddraaien. Een vuile vaat is dan het gevolg.
 • Sproeikoppen geblokkeerd
  Indien de sproeiknoppen niet kunnen roteren wordt de afwas niet overal in de machine schoongemaakt. Let er op dat er geen bestek onder uit het mandje steekt en de sproeikoppen blokkeert. Ook te hoog keukengerei, zoals een grote pan of lang bestek in het bestekmandje, kunnen de sproeikoppen blokkeren.
 • Kalkaanslag
  Ook kalkaanslag kan sproeikoppen verstoppen, met een vuile vaat tot gevolg.

Indien u plots met vuile afwas geconfronteerd wordt, kijk dan altijd na of de sproeikoppen niet verstopt zitten met etensresten of kalk. Probeer ze indien nodig open te maken.

Uiteraard moet ook steeds voor voldoende afwasmiddel, spoelglans en zout gezorgd worden. De handleiding van het toestel leert u alles hierover.

Preventie

Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen! Volgende tips helpen om een optimaal zuivere vaatwas te krijgen:

 • Zorg voor voldoende producten: zowel afwasprodukt, als spoelglans en zouten zijn van belang.
 • Spoel steeds de vaat even af alvorens hem in de machine te plaatsen. Etensresten zijn een grote boosdoener voor verstopte sproeikoppen.
 • In streken met een hoog kalkgehalte in het leidingwater kan indien nodig het water ontkalkt worden.
 • Probeer voor het inschakelen van de machine steeds of u de mobiele sproeikoppen kan laten roteren en grijp in indien dit niet het geval is