Sneeuwvrij maken van voetpaden en opritten

sneeuw ruimenHet sneeuwvrij maken van de voetpaden is een wettelijke verplichting in België. Dit wordt gemeentelijk geregeld. U bent dus zelf verantwoordelijk voor het sneeuwvrij maken van de stoep voor uw woning. Doet u dit niet dan riskeert u een boete tot € 250.

In Nederland is het sinds kort niet meer verplicht, maar worden de burgers opgeroepen hun stoepen vrij te maken van sneeuw.

De beste manieren om het voetpad voor uw huis of uw oprit sneeuwvrij te maken, zijn de sneeuwschop en achteraf bestrooien met strooizout of dooikorrels. Deze zaken kunt u vinden in de doe-het-zelfzaken. U strooit ongeveer 75 gram dooikorrels per m2. Het werkt onmiddelijk: als de dooikorrel op de sneeuw of het ijs wordt gegooid komt er onmiddelijk warmte vrij die de sneeuw laat smelten.

Naast het strooien van zout is het strooien van zand ook mogelijk. Dit wordt niet veel toegepast omdat zand alleen een stroef laagje over de ijslaag legt, en niet het ijs of de sneeuw laat smelten. Dit is vooral handig op opritten en kleine oppervlaktes. Zand strooien is echter beter om uw beplanting tegen bodemverzouting te beschermen.

Let er bij het sneeuwruimen op dat de goot of zijn functie niet verliest om het smeltwater af te voeren naar de riolering. Het is dus niet de bedoeling dat de sneeuw in de goot geveegd wordt, waar het een traag smeltende ijsklomp vormt die de afvoer blokkeert. Beter is het om de sneeuw zo dicht mogelijk tegen de huizen te vegen of op de rand van het voetpad, zodat het rustig kan smelten. Let er ook op dat de voetgangers en fietsers ten allen tijden door kunnen.