Uw eigen kruidentuin in uw keuken

kruiden zelf kweken

Droomt u ook al jaren van uw eigen moestuin, maar woont u in een appartement ? Genoeg getreurd, want vanaf nu kunt u u uw eigen kruidentuin creeëren in uw keuken. Het enige wat u nodig heeft is voldoende licht, zaadjes, potjes, potgrond en uiteraard.

Er zijn massaal veel kruidensoorten die geschikt zijn om in uw keuken te kweken. Kruidensoorten uit een droger klimaat (bv. Lavendel) aarden uiteraard binnen beter omdat centrale verwarming in de meeste huizen voor een droge lucht zorgt. Kruidensoorten uit een vochtiger klimaat kunnen wel binnen, maar vergen dan wat meer aandacht en verzorging.

Welke kruiden?

Volgende kruidensoorten zijn perfect om in uw keuken te kweken en de zaden zijn verkrijgbaar in quasi elk tuincentrum.

Basilicum

Basilicum is één van de makkelijkste kruiden om zelf te kweken. Het groeit het beste op een warme, zonnige plek op uw vensterbank.

Bieslook

Bieslook groeit gemakkelijk, en qua onderhoud moet je het alleen water geven en regelmatig alleen soms de sprieten bijknippen.

Tijm

Tijm is maar een klein plantje, maar erg makkelijk in onderhoud en erg lekker in tal van gerechten. Snoei het plantje regelmatig bij en u zult zien dat het plantje snel een plant wordt. Hoe meer u tijm snoeit, hoe meer smaak het kruid zal afgeven in uw gerechten.

Koriander

Koriander heeft een zonnige plek nodig. Als je koriander in je keuken in een potje kweekt, dan worden enkel de blaadjes gebruikt. Als je ook zaden wilt oogsten, dan heeft de plant volle grond nodig.

Salie

Salie is een geweldig kruid om binnen te kweken. Het heeft gewoon wat potgrond, water en een beetje licht nodig.

Oregano

Oregano is heerlijk voor Italiaanse gerechten. Het is makkelijk te kweken op een zonnige plek op uw vensterbank.

Peterselie

Peterselie is erg makkelijk te kweken, maar is niet de snelste groeier. De zaadjes hebben minstens vier nodig om te ontkiemen. Wees niet ongerust als u na 4 weken nog steeds niets ziet ontkiemen. Het kan soms zelf tot zeven weken duren vooraleer deze trage, maar oh zo lekkere groeier zich laat zien. Het wordt vaak gebruikt als garnering, maar kan ook als ingrediënt gebruikt worden. Peterselie groeit het beste in halfschaduw en niet in de volle zon.