Verluchten en Verticuteren

verticuteren

De beste remedie tegen onkruid en mos is een dichte grasmat.

Een dichte grasmat krijg je door het gazon regelmatig te verluchten en te verticuteren.

Verluchten zorgt ervoor dat de toplaag van het gazon uitgekamd wordt. Op die manier zorg je ervoor dat vervilting van maairesten wordt tegengegaan. Door regelmatig te verluchten hou je het gazon in topconditie en geef je platgroeiende onkruidsoorten geen kans. Verluchten kan je gedurende het ganse seizoen doen door gebruik te maken van organische meststoffen met composietbacteriën. Die zetten de afgestorven mos- en grasresten om in vruchtbare humus die het gazon extra voedt en belucht.

Is je grasmat al wat ouder dan moet je ze regelmatig verticuteren. Verticuteren doe je best éénmaal in het voorjaar en éénmaal in het najaar.

Verticuteren is nodig om afgestorven gras, mos en maairesten uit het gazon te verwijderen en het gras gezond te houden.

Door te verticuteren zorg je ervoor dat verharde grond zachter wordt door er kleine tunneltjes in te maken. Deze tunneltjes zorgen als het ware dat er zuurstof, vocht en meststoffen kunnen doordringen tot de wortels van het gras. Door te verticuteren worden ook de viltlaag en onkruid verwijderd.

Afkanten

Knip na het maaien de randen bij met een graskantenmaaier. Rechte grasranden geven een verzorgde indruk en maken het geheel af. Met een schop of graskantsteker kan je de grasranden mooi recht afsteken. Vind je het afkanten te veel werk, plaats dan een mooie boord met klinkers of een aluminium grasband zodat u er vlot met uw grasmachine over kunt rijden.

Water en bemesting

Op lange droge periodes kan je anticiperen door het gras minder kort te maaien, zodat water minder vlug verdampt. Als het maar niet wil regenen en je wel moet sproeien is het beter om het gazon eens per week overvloedig te besproeien dan elke dag een beetje.

Strooi in het voorjaar, als de temperatuur stijgt en het gras terug begint te groeien voor de eerste keer mest.

Het ideale moment om te bemesten is net voor een regenbui, maar je kan je gazon na het verdelen van de mestkorrels ook zelf met water besproeien. Strooi de mestkorrels gelijkmatig over de grasoppervlakte met een strooiwagentje. Anders kan het zijn dat bepaalde stukken gazon sneller groeien dan andere, met een golvend oppervlak tot gevolg. Na het bemesten laat je het gazon best een etmaal rusten.

Gebruik langzaam werkende mest. Dan hoef je het gazon in de zomer maar een keer extra te bemesten. Gebruik je kortwerkende meststoffen, dan moet je je gazon iedere maand bemesten.

Let op: bemest je gazon nooit op hete, zonnige en droge dagen.

Gerelateerde artikels

Grasmaaien

Grasmaaisel Mulchen

Kale plekken in het gazon verwijderen