Wespensteken

wesp

In het algemeen zijn wespensteken of bijensteken ongevaarlijk maar wel heel pijnlijk.

Wespen hebben in tegenstelling tot bijen (bijen hebben weerhaakjes en kunnen dus slechts eenmaal steken nvdr.) een gladde angel en kunnen herhaaldelijk steken. Wespensteken zijn erg pijnlijk, en de gestoken plek kan behoorlijk opzwellen.

Sommige mensen krijgen een allergische reactie als ze gestoken worden door een wesp. Bij een allergische reactie op een wespensteek kunnen meerdere symptomen samem of apart optreden zoals vlekkerige uitslag, zwelling van het aangezicht en/of tong, moeilijker verlopende ademhaling en eventueel braken. In zeer ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot hartfalen, verlaagde bloeddruk tot anafylactische shock. Mensen die weten dat ze allergisch zijn, kunnen dit het best meedelen aan hun vrienden en/of familie zodat deze op de hoogte zijn en zodoende ook gepast kunnen handelen.

Bij een anafylactische reactie is professionele hulp noodzakelijk, maar eerste hulp maatregelen zoals mond-op-mond beademing en het toedienen van adrenaline kunnen worden toegepast vooraleer een dokter ter plaatse is. Veel patiƫnten waarbij de diagnose "anafylaxie" al eerder is vastgesteld, dragen een Epipen of een andere adrenaline-spuit bij zich. Dit is een injectie-pen waar de naald uitschiet zodra de vergrendeling wordt verwijderd en de kop op het te injecteren lichaamsdeel wordt geplaatst.

Wespensteken voorkomen?

In tegenstelling tot wat vele mensen denken zijn wespen niet echt agressief, maar veroorzaken eerder ons gedrag of de omgevingsfactoren dat wespen steken.

Tips om wespensteken te voorkomen:

  • De dieren met rust laten, maw niet naar de insecten slaan om ze weg te jagen.
  • Draag geen felle kleuren of te zoet ruikende parfums en bodylotions
  • Drink niet direct uit een blikje frisdrank, want je ziet niet of er een wesp in gekropen is. Drink uit een glas.
  • Als je in een wespenrijke omgeving zit, ga elders heen.
  • Als je een wespennest omtdekt, probeer dan zelf niet het nest te verwijderen maar roep de hulp in van de brandweer.