Winterblues
De herfst- en vooral wintermaanden is een periode waar veel mensen last krijgen van stremmingswisselingen of soms veel erger een echte depressie doormaken. Dit gevoel wordt ook wel de winterblues of in medische termen Seasonal Affective Disorder genoemd.
Recente studies wijzen uit dat 1 op 10 mensen last heeft van de aandoening en dat hun aantal jaar na jaar toeneemt.
De oorzaken voor deze winterblues liggen volgens de meeste wetenschappers aan het feit dat onze biologische klok moeite heeft met het tekort aan licht. Door het gebrek aan daglicht worden bepaalde hormonen zoals serotonine (hormoon dat je stemming beïnvloedt) en melatonine (verantwoordelijk voor een juist slaap/waak-ritme) grondig verstoord.
Symptomen
Enkele kenmerken van een winterdepressie zijn:
- (Extreme) vermoeidheid en lusteloosheid
- Veel behoefte aan slaap, zelfs als men al meer dan normaal slaapt
- Concentratieproblemen
- Een verschuiving van het dag-nacht ritme, waarbij men steeds later op de dag zich "wakker" voelt
- Een verstoord eetpatroon (meer eten dan normaal, meer zoetigheid en als gevolg gewichtstoename)
- Somberheid en het gevoel hebben niet meer in balans te zijn
- Minder behoefte aan sociale contact (isolatie)
- Prikkelbaarheid.
Wat doe je er tegen?
Licht therapie
Heel wat patiënten met een winterdepressie merken verbetering op door lichttherapie. Dit houdt in dat je achter een lamp gaat zitten die natuurlijk zonlicht nabootst, je kunt dit bij de apotheker of in de betere elektrowinkel kopen. Zet deze op tijdens het ontbijt of naast je computer tijdens het werk en dit gedurende minstens een uur per dag.
Ga naar buiten
Het is cruciaal om elke dag buiten te komen. Maak een wandeling wanneer de zon schijnt om zoveel mogelijk natuurlijk licht te absorberen. Maar ook wanneer het slecht weer is, kan beweging helpen. Bewegen stimuleert namelijk de aanmaak van endorfines, dit zijn feelgood stoffen die een slecht humeur bestrijden.
Voeding
Zorg ervoor dat je dagelijks vijf porties fruit en groenten eet. Weersta aan junkfood, cafeïne en alcohol, deze maken de symptomen enkel erger. Eet regelmatig en vermijd zout. Begin de dag met een kom havermoutpap.
Omega-3 heeft een positieve invloed op ons humeur.
Eet dus zo veel mogelijk vette vis: zalm (geniet van de promoties op zalm tijdens de eindejaarsperiode!), tonijn of sardientjes zijn ideaal! Aarzel ook niet om koolzaad- of notenolie op je salade te doen, 2 ingrediënten die bijzonder veel omega-3 bevatten.
Chocolade staat ook bekend om zijn gunstige invloed op ons humeur omdat het endorfines doet vrijkomen in de hersenen. Een beetje chocolade kan dus heus geen kwaad!
Droge vruchten, bananen en granen zijn ook altijd welkom op je bord. En als je echt gemotiveerd bent, kan je ook een kuur doen met koninginnenbrij of ginseng, dat doet echt deugd!
Lachen
Lachen is goed voor het humeur. Terwijl we lachen, komen verschillende stoffen vrij: serotonine helpt depressies tegen te gaan en dopamine zorgt voor plezier. Bekijk dus regelmatig een lachfilm of ga naar een comedy show en die winterdip zal snel vergeten zijn.