Zilvervisjes

zilvervisjeHet zilvervisje (Lepisma saccharina), ook wel suikergast, is een klein insect. De naam verwijst naar de zilverachtige glans van de schubben die het lichaam bedekken en misschien ook naar zijn vermogen watervlug weg te glippen. Zilvervisjes worden ongeveer twee centimeter lang en worden in onze contreien vooral gevonden in vochtige hoeken en tussen de plinten in badkamers of keukens.
De zilvervisjes die u in boeken en papieren aantreft zijn waarschijnlijk van een verwante soort, het papiervisje (dit diertje eet papier, vandaar de naam).

Zilvervisjes worden meestal 's morgens gevonden in badkuipen en gootstenen waar ze 's nachts in gevallen zijn en ze er niet in slagen er uit te kruipen.

Zilvervisjes zijn 's nachts actief, want ze houden absoluut niet van licht. Het zilvervisje leeft het liefst in vochtige plaatsen, zoals de kelder, toilet, badkamer en de keuken. De zilvervis wordt ook dikwijls gevonden in nieuwbouwwoningen wegens de nog vochtige muren en het gebruikte hout.

Preventie

Hygiëne is erg belangrijk maar niet volledig effectief in het reduceren van de populatie omdat de insecten vaak tussen de muren, in isolatiemateriaal en andere beschermde plaatsen verblijven. Door de luchtvochtigheid te verminderen, bijvoorbeeld door ventilatie en vochtvreters te gebruiken, en lekkende kranen te dichten wordt de woning minder aantrekkelijk voor deze kleine diertjes.

foto © Christian Fischer (wikipedia)