Zonnebril kiezen

zonnebril

Een zonnebril moet beschermen tegen uv-stralen. Een zonnebril zonder bescherming tegen UV-straling kan ontstekingen van het bindweefsel en blijvende schade aan het hoornvlies tot gevolg hebben.

Een zonnebril met gewoon gekleurde glazen volstaat niet en is zelfs schadelijk voor de ogen. Als het donker wordt, vergroten de pupillen waardoor meer schadelijke UV stralen tot het netvlies kunnen doordringen.

De glazen moeten ook voldoende groot zijn om de ogen te beschermen tegen zowel de rechtstreekse straling als de onrechtstreekse (stralen die langs boven, langs onder of langs opzij de ogen bereiken).

De zonnebril beschermt niet alleen de ogen, maar ook de huid rond de ogen tegen het zonlicht. Aangezien de huid rond de ogen zeer dun is en gevoelig voor rimpels is deze bescherming geen overbodige luxe. De zonnebrillen die breed blijven bij de slapen bieden nog extra bescherming.

In de zomer is het dragen van een zonnebril onontbeerlijk, niet alleen wanneer de zon volop schijnt, maar ook tijdens bewolkte dagen. Immers 50 % van de uv-stralen dringt door het wolkendek heen.

In dit dossier geven we tips voor het kiezen van de juiste zonnebril.