Zuinig rijden
In tijden van economische crisis en hoge benzine prijzen is het belangrijk om zo zuinig als mogelijk om te springen met het brandstofverbruik van je wagen.
Met deze tips haal je meer kilometers uit een liter benzine of diesel.
Keuze auto
Uiteraard is er een enorm verschil in verbruik tussen een kleine stadswagen en een grote 4x4. Denk bij de aanschaf van een wagen goed na of je echt zo'n grote koffer nodig hebt. Misschien is het voordeliger om 1 maal per jaar een grote auto te huren voor die zuurverdiende vakantie naar Frankrijk?
Fabrikanten zijn verplicht om het verbruik van hun auto's te laten testen. Hoewel er veel kritiek te geven valt over de juistheid van de testresultaten, zijn ze onderling wel goed vergelijkbaar. Een zuinige auto kan tot honderden euro's aan benzinekosten besparen per jaar.
Een dieselauto verbruikt minder dan een benzinewagen en een liter diesel kost ook minder. Daar staat wel tegenover dat dieselwagens duurder zijn en slechter zijn voor het milieu omwille van uitstoot van fijn stof. Een dieselwagen kan financieel interessanter zijn als je veel kilometers rijdt.
Vergeet ook niet de mogelijkheid van een lpg-installatie! Lpg is goedkoper, maar het inbouwen van een lpg tank kost ook geld. Het is alleszins de meest milieuvriendelijke brandstof voor een standaardwagen.
Hybridemotoren zijn zuiniger dan klassieke verbrandingsmotoren, maar de wagens zijn ook duurder.
Bandenspanning
Slecht opgeblazen banden doen het verbruik van je wagen drastisch stijgen. Je bandenspanning minstens 1 maal per maand en voor elke lange trip bijstellen kan je enkele kilometers meer laten rijden op een volle tank.
Olie
Gebruik altijd de door de fabrikant aangeraden motorolie. Een verkeerde olie verhoogt het verbruik van je auto.
Laat de olie ook regelmatig verversen.
Uitlijning van de wielen
Slecht uitgelijnde wielen zorgen er niet enkel voor dat je wagen naar een kant trekt, maar verhogen ook het benzineverbruik.
Banden
De juiste bandenkeuze heeft een invloed op het verbruik. Nieuwe types van banden zijn gericht op het verlagen van de rolweerstand en verhogen de efficiƫntie van de wagen.
Koffer leegmaken
Ben je ook zo iemand die altijd rommel in de koffer laat slingeren? Al dat extra gewicht meezeulen kost benzine. Elke extra 20 kilogram verhoogt het verbruik met bijna een procent.
Airconditioning
De airconditioning is de meest energieverslindende optie in de auto. Probeer het gebruik tot een minimum te beperken.
Aerodynamica
Een optimale aerodynamica staat gelijk aan een optimaal verbruik. Het openen van ramen, fietsen of rails op het dak, blutsen in de motorkap,... verstoren de aerodynamica en verhogen het verbruik.
Rijstijl
De rijstijl is uiteraard zeer belangrijk. Verschillende factoren hebben een invloed op het verbruik:
Snelheid
Een auto is het meest efficiƫnt aan een constante snelheid van ongeveer 80 kilometer per uur. Onder en boven deze optimale snelheid verbruikt een wagen meer per afgelegde kilometer. Deze optimale snelheid is uiteraard afhankelijk van het type wagen. Over het algemeen ligt hij iets hoger voor kleine auto's en iets lager voor grotere wagens.
Het brandstofverbruik ligt ongeveer 10% hoger als je 120km/u rijdt tov een snelheid van 100km/u!
Een constante snelheid is van primordiaal belang om het gebruik binnen de perken te houden. Als je auto het heeft, gebruik dan de optie cruise control op lange rechte stukken, zoals op een autostrade. De cruise control kan je tot meer dan 10% in verbruik sparen!
Optrekken en remmen
Een wagen verbruikt het meest tijdens het optrekken. Snel optrekken om dan weer hard te remmen bij de volgende rode lichten is dodelijk voor het verbruik. Te traag optrekken verhoogt het verbruik ook. Ideaal is het gaspedaal ongeveer halfweg in te drukken tijdens het optrekken.
Het is zuiniger rijden als je je zo lang mogelijk laat uitbollen vergeleken met plots en hard te remmen.
Schakelen
Auto's verbruiken minder op lage toerentallen. Het optimale schakelmoment hangt af van het type, maar ligt meestal rond de 2.000 toeren per minuut voor een diesel en 2.500t/m voor een benzine wagen.
Probeer steeds in een zo hoog mogelijke versnelling te rijden.
Afstand houden
Voldoende afstand houden van je voorligger betekent minder vaak plots moeten remmen (en uiteraard ook minder kans op een ongeluk!). Je kan eerder anticiperen op de verkeerssituatie en kan wat langer uitbollen in plaats van in de remmen te gaan. Het verbetert dus je benzine verbruik.
Stilstand
De motor laten draaien als je stilstaat voor een rood licht of een overweg staat gelijk aan het verbranden van geld. Moderne auto's hebben een start-stop systeem, maar ook bij oudere modellen brengt het geld op om gewoon de sleutel even om te draaien als je weet dat je even stil moet staan.
Veiligheid
De belangrijkste tip houden we voor het laatste! Wat je ook doet en hoe je ook rijdt, vermijd ongelukken! Los van de mogelijke lichamelijke gevolgen en de (dure) gevolgen voor je auto: een ongeluk verhoogt ook het algemene brandstofverbruik! Denk maar aan alle auto's die in de (kijk)file staan ten gevolge van het ongeluk, de depannage dienst die de wagen moet komen wegslepen, de ambulance die de gewonden komt ophalen, de politie die vaststellingen komt doen... Veilig rijden vermindert het verbruik!